onsdag 23 juli 2008

Domare

Ja, som sagt var, jag läste ett intressant reportage i Hundsport om Den generella domarkonferensens slutdokument. Mycket vettiga och nyttiga saker sades uppenbarligen på denna konferens men jag kommer bara att kommentera några av de saker som jag själv tycker bör uppmärksammas
Det bör kanske klargöras att konferensens mål var ”att klarlägga i vilken utsträckning utställningsverksamheten kan göras ansvarig för en olycklig avelsutveckling. Vidare att diskutera hur man bäst förebygger detta genom att identifiera funktionsmässigt riskabla exteriöra överdrifter hos våra raser”.
Samt att konferensens huvudsyfte var ”att återväcka och fördjupa exteriördomares uppmärksamhet kring överdrivna rastypiska egenskaper hos olika hundar”.

Svenska kennelklubbens ordförande Nils-Erik Åhmansson inledde konferensen och poängterade ”Att arbeta med frågor om våra renrasiga hundras välbefinnande är det viktigaste grundfundamentet för vår verksamhet och det är vårt ansvar att vi gör det på ett seriöst sätt” Bra rutet, Nisse.
Ansvaret för hundutställningarnas inflytande på hundaveln delas av flera aktörer och konferensens ena fokus var diskussioner kring formella förhållanden:

SKK har ett övergripande ansvar för mångfalden av utställningar och kvaliteten av domares kunskap. Detta genom att ansvara för innehållet i domarutbildningen och kvaliteten av arrangörernas val genom direktiv och riktlinjer för hur klubbarna skall göra sina val av domare.
ARRANGÖRERNA har ansvaret för direkta val av domare.
DOMARNA har ansvaret för att vinnande hundar kombinerar utmärkt typ med sundhet och hälsa.
RASKLUBBAR och UPPFÖDARE har ansvaret för att prioritera sin specialkunskap mot trender av osunda överdrifter som prioriterats på utställningar.
En av grundfrågeställningarna som diskuterades var:
Hur är domarens ansvar kontra andra aktörers: arrangörens, SKK:s, rasklubbars, uppfödares?
Mötesdeltagarna var i stort sett ense om att domarens ansvar är stort i kärnfrågan att bevara rastyp och värna om sundhet, men att ansvaret för utställningars betydelse för aveln, delas av de andra aktörerna. Arrangörernas val av domare är särskilt viktigt.
En domare kan bara ta sitt fulla ansvar om han/hon vet vad utmärkt typ är. Om inte så resulterar hans/hennes bedömningshantverk i att leta efter den konstruktionsmässigt felfria hunden, och det är inte bra nog.
En domare måste också kunna skilja mellan funktionellt betydelselösa kosmetiska fel och sådana avvikelser och överdrifter som innebär riskutveckling.
Domaren har ett stort ansvar i att beskriva de avvikelser som föreligger – utan att för den skull använda veterinärmedicinska eller diagnostiska termer.

Ronnie Irving, ordföranden i The Kennel Club formulerade det brittiska sättet att se på hundavel: ”Breeding dogs, like judgeing, is an art – not science. The art should be supported by the science, not dominates by it”

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att glana i SKK: s ”Anvisningar för exteriördomare och domaretiska regler”
Så här står det bl a i ”Allmänna anvisningar” punkten Ansvar och förhållningssätt:
Domaren skall betrakta sig som en representant för Svenska Kennelklubben och bemöda sig om ett i alla avseenden korrekt uppträdande.
Domaren skall granska och värdera de deltagande hundarna på ett vedertaget, förtroendegivande och övertygande sätt och verka för att en positiv stämning råder vid bedömningen.
Vidare i texten, till ”Domaretiska regler” punkt 1, En auktoriserad domare har en framskjuten post inom Svenska kennelklubben. Domares oväld och objektivitet får inte kunna ifrågasättas. Skulle det bli uppenbart att domaren brister i dessa för domarvärvet grundläggande egenskaper eller om hans allmänna moraluppfattning kan anses klandervärd bör domarens fortsatta auktorisation omedelbart omprövas av Svenska Kennelklubben.

Mycket intressanta saker. Tycker ni att våra domare lever upp till detta?

Vill ni läsa alltihop finns en fullständig dokumentation från den Generella domarkonferensen 2007 tillgänglig på SKK: s kansli. Kontakta Karin Drotz karin.drotz@skk.se
Foldern som handlar om ”Anvisningar för exteriördomare och domaretiska regler” finns som pdf på www.skk.se

I morgon kommer jag att filosofera över om ”Rasklubbarna bör ta större ansvar” Missa inte det.

Inga kommentarer: