torsdag 31 juli 2008

Kupering




Jag lovade ju i ett svagt ögonblick att jag skulle filura lite över det kuperingshandikapp en del av våra hundar dras med. För visst är det ett handikapp?

Den eminenta Nationalencyklopedin säger bl a om kupering:

Kupering, stympning av öron eller svans på djur. Enligt bl.a. djurskyddslagen är inte någon form av kupering tillåten i Sverige. Kupering av öron och svans på hund är förbjuden (svans från 1989) i Sverige, vilket har väckt viss kritik eftersom svanslängden uppfattas som rastypisk.

Om stympning skriver NE bl a detta:

Stympning, lemlästning, borttagande av kroppsdelar eller lemmar. Stympning förekommer som krigsförbrytelse samt vid grova våldsbrott genomförda av psykiskt abnorma individer. Benämningen används ibland även om motsvarande olycksfallsskada.

Så ”våra” importerade hundar har alltså a) deltagit i krig, b) fallit offer för psykiskt abnorma individer alternativt råkat skada öron och/eller svans så illa att delar av deras kroppar har förlorats?

Vilket är mest troligt?
Jo, att våra cane corso hundar, såsom varande gammal kamphundsras, har fått öron och svans kuperade på grund av att risken att förblöda är mindre när motståndaren får ett mindre bra ”tag” i ett öra eller svans som är minimala. Samma sak när det gäller storviltsjakt, jakt på bl a björn, varg och vildsvin. Det kunde bli förödande för hundarna om t ex en varg fick tag på ett stort flaxande öra. Det vet ju alla vi som någon gång har haft en hund som fått s k blodöra som spruckit. Mycket blod blir det, helt klart. Eller en hård svans, typ boxer, som slås blodig vid kontakt med hårdare föremål.
I moderna tider har cane corson förmodligen kuperats för att få ett ”vackrare” mer speciellt utseende. Men därom tvista fortfarande de lärde. Att uttrycket blir annorlunda på en öronkuperad hund är självklart, men blir hunden verkligen vackrare? Vad tycker ni? Kuperat eller okuperat. Kanske skall vi kupera svansen men behålla öronen, eller möjligen tvärtom?
Ja, vi och vi, förresten. Det ÄR ju faktiskt förbjudet att kupera öron och/eller svans i de flesta länder. Detta konstaterande för mig osökt till nästa bloggämne, som är en utveckling av dagens. Hur kommer det sig att hunduppfödare ”byter” hemland i samma takt som kuperingsförbud införs? To be continued!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vet du i vilka länder det är lagligt att kupera sin hunds öron?
mvh sandra

Ponybear sa...

Taskigt att stympa en hund bara för att den ska se "finare" ut. Grund idén till stymptningen är kanske god - den du beskrev - men inte många hundar idag används ju till vad de är framavlade för att göra. Vem bestämmer förresten att en ras ska stympas på det sättet de stympas på? Tex spaniels har ju ofta vit svanstipp - kan endast se fördelar med att ha svansen kvar på dessa individer. Svansen är både som roder när hunden simmar, och svanstippen syns i mörkret om hunden simmar/springer för långt från ägaren nattetid etc.

Och om nu normet för en ras är kortsvans eller stående öron, varför inte bara avla in bobbed svans eller raser med stående öron så har man det fixat rent naturligt. För stora ingrepp på små valpar kan ju inte heller det vara speciellt bra tycker man.